Twijfels over freelancen? 10 tips om er aan te werken

Twijfels over freelancen? 10 tips om er aan te werken

Als je al een tijdje aan het freelancen bent, bestaat de kans dat je jezelf afvraagt ‘wat ga ik doen?’. Die vraag stelde ik mezelf ook in mei 2023. Is dit nou wat ik echt voor mezelf wil? Of kan ik meer uit mijn freelance-leven halen? En zo ja, wat dan? En zo ja, hoe dan? Ik stelde deze vraag in de community Online Kracht en blijkbaar ben ik niet de enige die met deze vraag speelt of heeft gespeeld. De tips vlogen de community binnen! Ik heb er veel aan gehad én ik heb o.a. daardoor stappen kunnen zetten. Hoogtijd om de tips met je te delen.

Tip 1: aan de slag met een coach

Een voor de hand liggende tip is het starten met een coach. Maar als je ook maar een beetje online aan het scrollen bent, vliegen de coaches je om de oren. Groot gelijk dat je niet staat te springen om met de zoveelste coach aan de slag te gaan. Caitlin (co-founder van community Online Kracht) tipte om met een consumenten-loopbaancoach aan de slag te gaan. Je betaalt dan geen high-end ticket prijzen en je kan eventueel gebruik maken van het STAP-budget. Het kan je een duidelijke richting geven welke kant je op moet.

Tip 2: onderzoek loondienstopties

Ik zie freelancen als een manier van werken, en niet zozeer als het runnen van een bedrijf. Maar bij freelancen komt uiteraard veel meer kijken dan in loondienst. Wellicht dat een functie in loondienst je de tijd en ruimte geeft om even tot rust te komen van je freelance-periode en goed na te denken over wat je next step kan zijn. Vind daarvoor een functie die bij je past en waar je ook jezelf in kunt blijven ontwikkelen. Maar! Doe dit alleen als je dat ook echt rust geeft.

Zelf onderzocht ik de optie om bij 1 van mijn opdrachtgevers in dienst te gaan. Het voelde aan alle kanten niet juist, ondanks de juiste functie, juiste voorwaarden en het juiste team. Door de arbeidsvoorwaardengesprekken heb ik het in ieder geval onderzocht en kan ik dit van mijn lijstje strepen.

Of sla deze tip over als je al weet dat dit niet voor je werkt 😉

Tip 3: kies een traject dat bij je past

Naast 1-op-1 coaches zijn er ook allerlei trajecten te volgen van samenwerkende partijen, of meerdaagse cursussen van een coachingsbedrijf. Mijn oog viel op Momentum, een samenwerking tussen Equals, Startup Bootcamp, Hashtag Workmode en Unknown. In 3 fases ontdek je jezelf en je businessidee. Vervolgens werk je het uit. Je doet dit samen met andere vrouwen, op locatie en online. Je krijgt een buddy toegewezen en het kost ongeveer 24 uur per week. Omdat dit pas in september 2023 start, ben ik verder gaan kijken.

Jobtimistic

Demi (andere co-founder van Online Kracht) raadde Jobtimistic aan. Dit is wel een 1-op-1 coach, maar bijvoorbeeld geen standaard wekelijkse coachsessies van een uur. Tijdens de intake bespreek je waar je tegen aanloopt en op basis daarvan wordt een voorlopige invulling bepaald. Na het intakegesprek op 9 juni, heb ik besloten om met Paul van Jobtimistic aan de slag te gaan!

Ik deelde er dit over op LinkedIn.

In de eerste twee sessies werken we mijn carrière kompas (duidelijkheid over een carrièregerichte richting) uit. Vervolgens testen we 3 businessideeën en op basis daarvan gaan we in de laatste sessies één van die drie businessideeën uitwerken.

Tip 4: opschalen!

Na een periode van uurtje-factuurtje voel je waarschijnlijk dat er meer in zit. Je wilt meer doen dan je tijd ruilen voor geld. Je bent ten slotte goed in je werk en je wilt op basis van die waarde betaald worden, niet op basis van je tijd. Om die kant van zzp’en te ontdekken, kan je opschalen. Opschalen? Wat is dat? Ik heb het hier niet over mensen in dienst nemen of je prijzen lukraak omhoog gooien, maar wel over je tijd in een ander verdienmodel gieten. Dat kan door bijvoorbeeld op projectbasis te werken of door pakketten aan te bieden. Er zijn genoeg coaches die je daarbij kunnen helpen. Iemand waar ik heel erg van aan ging staan, is Digna Brand.

Ik heb niet voor Digna gekozen omdat ik eerst wil weten of ik wel moet blijven zzp’en of toch die stap te zetten om te starten met mijn bedrijfsidee.

Tip 5: jezelf vragen stellen

Oke, oke. Je vraagt jezelf al een aantal vragen af, moeten deze er eigenlijk nog wel bij? Ja! Deze vragen kunnen namelijk het antwoord op je grote vraag bevatten:

  • Waar ging je echt als kind op aan? Dus voordat de mening van ouder(s) of anderen toegevoegd werden.
  • Hoe voel je je? Ja, echt. Hoe voel je je? Dat je twijfels hebt over je freelance-leven komt ergens vandaan. Probeer dat gevoel te onderzoeken.

Ga eens met deze vragen om tafel, inclusief pen en papier. Schrijf je antwoorden op en blijf schrijven. Spelling en netjes schrijven doen er niet toe. Gewoon blijven schrijven, je zult versteld staan hoeveel antwoorden er dan naar boven kunnen komen.

Tip 6: er op uit

Na een aantal jaar een co-workingspace runnen, was ik toe aan mijn eigen ruimte zonder dat ik aan huis gekluisterd zat. Ik vond bij de mannen van Create & Convert de perfecte ruimte (lees: rijksmonument, binnenstad van Deventer en inclusief vrijmibo!) en daar zit ik nu alweer ruim een jaar. Daphne tipte in de community om er meer op uit te gaan. Denk aan co-workdagen, werken in een koffietentje, wisselen van sport(club), netwerkevents, etc. Daar vind je weer inspiratie en zelfs nieuwe klussen.

En onthoud, netwerken is niet vies. Sterker nog: netwerken is belangrijk! En dat brengt me direct op de volgende tip.

Tip 7: luisteren

Luister naar podcast over dichtbij jezelf blijven, over het ontwikkelen van een business, over opschalen, etc. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een podcast over jouw onderwerp. Je kan ‘luisteren’ ook inzetten door over je vragen te praten met anderen. Zo krijg je meerdere invalshoeken, tips (zoals ik kreeg uit de community) en breid je wellicht je netwerk uit met mensen die je erbij kunnen helpen.

Tip 8: consistent blijven

Leuk, al deze tips. Maar vaak zit de kracht in herhaling. Blijf dus consistent met de tips of stappen die je zet om tot je antwoord te komen. Zo blijf je niet alleen naar je bedrijf en processen kijken, zo voorkom je in de toekomst ook dat je met deze grote hamvraag komt te zitten, omdat je de vraag al voor bent. Houd bijvoorbeeld een leadlijst bij in Notion om op te volgen, maak een contentkalender voor LinkedIn, blijf terugkomen bij die co-workingspace.

Hoe harder je werkt, hoe meer geluk je hebt

Tip 9: creëer een nieuwe combinatie

Zelf werk ik al jaren als projectmanager en content marketeer. Dat betekent dat ik goed ben met woorden, het overzicht kan bewaken en duidelijk ben in mijn communicatie. In mijn ogen een beetje vanzelfsprekende verwachtingsmanagement. Zo opperde Thijs in de community dat wellicht de technische kant van SEO of website-ontwikkeling een mooie combinatie kan zijn voor mij als zzp’er.

Een nieuwe combinatie kan ook een uitbreiding van je werkzaamheden zijn. Persoonlijk vond ik de veelzijdigheid van het runnen van een co-workingspace erg leuk om te doen. Een optie zou kunnen zijn om op zoek te gaan naar een opdracht waar die veelzijdigheid in terugkomt.

Tip 10: boor een nieuwe markt aan

Als freelancer heb ik in verschillende branches gewerkt. Van cv-ketels tot aan de zorg, het maakte mij eigenlijk niet zoveel uit waar ik werk, als het werk maar leuk genoeg is. Dat zie ik tegenwoordig wel anders. Ook de inhoud wil ik leuk vinden. Daarom ben ik ook zo blij met de Buma Cultuur opdracht. Een leuke opdracht omdat het over muziek gaat! Dit kan voor jou ook een optie zijn. Of, zoals Maarten in de community aangaf, kijk eens bij de buren. Letterlijk. Ga de grens over en boor de internationale markt aan.

Community Online Kracht

In de community Online Kracht door en voor online marketeers kan je als freelancer je hart ophalen! Dit soort vragen deel je daar, en dan krijg je dus (zoals in dit voorbeeld) 10 tips om door te pakken. Ook wordt er naar hartenlust relevante klussen gedeeld, en zijn er wekelijkse challenges en masterclasses.

Als jij je via deze link aanmeldt, krijg je 10% korting op een membership en krijg ik 10% commissie. Zo helpen we elkaar 😉 En als je de code summerdeal gebruikt bij het afrekenen, krijg je tot 30 juni maar liefst een tientje extra korting! Lees meer over de summerdeal.

Terug