Drie tips voor zzp’en op interimbasis

zzpen op interimbasis

Drie tips voor zzp’en op interimbasis

Ik ga nog even door met reflecteren. Ik schreef al eerder dit jaar over wat je niet moet doen als ondernemer. Dit keer schrijf ik 3 tips voor zzp’en op interimbasis. Dat heb ik namelijk de afgelopen vier jaar gedaan. Want oh boy, wat heb ik veel geleerd de afgelopen jaren. Na een verschrikkelijk vertrek uit een loondienstfunctie, beloofde ik mezelf dat ik alleen nog maar zelf verantwoordelijk wil zijn voor mijn werkplezier en inkomen. Maar die belofte aan mezelf vergeet ik nog wel eens.

Tip nummer 1 als zzp’er: je moet discipline en verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Hoogtijd dus om te reflecteren en mezelf de les te leren. Doe er je voordeel mee.

Blijf precies lang genoeg bij een opdrachtgever

Ik heb in vier jaar tijd ongeveer zes grote opdrachtgevers gehad. Stuk voor stuk betekenen ze allemaal iets voor me. Bij elke opdrachtgever heb ik namelijk wel iets geleerd. Ik heb meer mensenkennis opgedaan, Niet alleen over anderen, maar ook over mezelf. Ook leerde ik over verschillende type werk en werkculturen. Heerlijk! Tijdens vier jaar freelancen heb ik meer geleerd dan vier jaar in loondienst.

Bij meerdere opdrachtgevers kreeg ik verlengingen. Fijn, want dat betekent dat ze tevreden met me zijn. Toch knaagde het bij sommige verlengingen. Moet ik dit wel doen? Het voelde te gemakkelijk, zo’n verlenging. En dan weet ik nu, het is tijd om te gaan. Tijd voor nieuwe werkzaamheden, een nieuw bedrijf, nieuwe collega’s of – om in verschrikkelijke LinkedIn-termen te praten – tijd voor een nieuwe uitdaging.

  • Benieuwd wat ik precies doe? Dat lees je hier.

Doe alleen werk dat je leuk vindt

Het leuke aan freelancen vind ik dat je bij allerlei sectoren een kijkje in de keuken krijgt. Van cv-ketels tot aan onderwijs, van online fondsenwerven tot aan een zorgorganisatie. Ik heb al veel keukens geproefd. Maar eerlijk is eerlijk, bij sommige opdrachtgevers was ik uitgegeten. Net zoals dat ik bij de opdrachtgevers waar ik te lang bleef, was ook hier de koek op. Ik kreeg bij sommige opdrachtgevers werk dat niemand anders “kon” (met andere woorden wilde) doen. Dan weet je als freelancer dat je onderdeel van het meubilair bent geworden. Tijd dus om je verantwoordelijkheid te nemen en nee te zeggen. Zeg nee tegen de werkzaamheden die voorzichtig op je bord worden geschoven. En zeg ja tegen potentiĂ«le nieuwe opdrachtgevers.

Afvoerputje

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. En af en toe stom werk doen, hoort er nou eenmaal bij. Je bent alleen geen afvoerputje van de organisatie. Je bent niet voor niets freelancer geworden. Past de taak niet bij je opdracht, dan kun je je opdrachtovereenkomst erbij pakken om het bespreekbaar te maken. Tot hier en niet verder. En dat brengt me weer bij tip 1: je moet discipline en een verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Doen, doen, doen.

Bovenstaande heb ik alleen maar geleerd door te doen. Door een klus aan te nemen, door een klus over te dragen naar een andere zzp’er, door af en toe keihard aan mijn bek te gaan en door juist keihard zege te vieren. Zzp’en is een hele andere manier van werken dan als iemand in vaste dienst. Het is een andere mindset en een andere mate van zelfstandigheid (no shit Sherlock, waar denk je dat de afkorting zzp voor staat?). En ik zou het op geen andere manier willen đŸ™‚

Meer hersenspinsels lezen? Volg me dan op LinkedIn. Ik deel content over marketing, digital projectmanagement en freelancen.

Terug