Doe dit niet als ondernemer

niet doen als ondernemer

Doe dit niet als ondernemer

Als je een bekende bent op Allysia.nl, kan je direct doorscrollen naar de vier dingen die ik niet meer doe als ondernemer. Als je nieuw bent hier… Hi! Ik ben Allysia en in 2019 opende ik een co-workingspace in hartje Deventer. Een droom van mij. Dacht ik. Een kantoorruimte delen met andere ondernemers, elkaar verder helpen, samen borrelen, even sparren, mensen om je heen die “het” snappen. Zo zag ik het voor me.

Boy, was I wrong…

Het opzetten van de co-workingspace vond ik superleuk. Echt ergens aan en naartoe bouwen. Maar toen het eenmaal stond, vond ik het na ongeveer 1,5 jaar geen reet meer aan. En dat had een aantal redenen. De redenen heb ik voor je en voor mij genoteerd. Voor jou, want wie weet leer jij er wat van. En voor mij, zodat ik écht kan afsluiten.

Vier dingen die ik niet meer doe als ondernemer

Leer van mijn realisaties na het hebben en runnen van een co-workingspace en doe het volgende niet als ondernemer:

Te veel naar bestaande klanten luisteren

Een co-workingspace zoals ik het voor me zag, was er nog niet in Deventer. Ik zag een diverse groep ondernemers voor me. Doorgewinterde freelancers, maar ook startende zzp’ers die bijvoorbeeld hun eigen producten aanbieden. Mensen die willen leren van anderen en die een ander wat te leren heeft. Mensen die graag samen werken, contact hebben met elkaar, en met een flinke dosis humor serieus zijn over hun business.

Na de start van de co-workingspace heb ik te veel naar anderen geluisterd. Met name naar bestaande klanten. Dat ga ik een volgende keer niet doen. Want bestaande klanten hebben altijd een eigen belang. Namelijk dat ze iets willen van jouw bedrijf. Je hele arm pakken bijvoorbeeld, terwijl je alleen een vinger aanbiedt. Klant is koning is bullshit. Je ideale klant is koning. En je bestaande klanten zijn niet altijd je ideale klanten.

  • Ben je hier terecht komen omdat je op zoek bent naar een co-workingspace in Deventer? Kijk dan eens bij Komponent of De Fabriek.

Alles alleen doen

Dit moet je niet doen als ondernemer, vertelt door Allysia.nl, eigenaar van gesloten co-workingspace Deventer.

Ik vond het prachtig. Het pand (maar ja, wat wil je dan met een Rijksmonument uit 1800) was niet alleen prachtig, maar ook het hele proces. De late uurtjes doorwerken, de trots die ik voelde, het stukje bij beetje bij elkaar laten komen van het idee in mijn hoofd. Maar ik heb alles alleen gedaan. Ja, natuurlijk had ik hulp tijdens het klussen, tijdens de opening en kon ik altijd even ventileren bij vrienden en familie. Zelfs als ze het niet begrepen. Maar ik deed wel alles alleen. En dat wil ik een volgende keer niet meer. Ik wil met mijn volgende onderneming een team van freelancers om me heen met ieders zijn of haar eigen expertise.

En dat brengt mij direct bij het volgende punt.

Mijn eigen vakmanschap vergeten

Zaakjes op orde. Zo had ook de kop van deze alinea kunnen zijn. Want als digital projectmanager (bekijk hier mijn cv) weet ik als geen ander hoe belangrijk je online vindbaarheid en eerste online indruk is. En wat deed ik? Ik focuste me volledig op de locatie terwijl online net zo belangrijk was. Ik was nooit echt tevreden met de website, hoe die converteerde en ook niet met de social media kanalen. Ondertussen ontwikkelde ik wel de ene na de andere feature voor de bestaande klanten op de locatie. Dat. Doe. Ik. Niet. Meer. Ik blijf bij mijn eigen kennis en zorg dat ik eerst trots ben op wat ik heb heb neergezet. Daarna ga ik pas doorontwikkelen.

Mijn gut negeren

Jaja, weer zo’n zweefteef die het over intuïtie heeft. Maar hoe je het ook wendt of keert, als jouw onderbuikgevoel/intuïtie/linkerpinkje je vertelt dat iets niet goed zit, dan moet je daarnaar luisteren. Mijn valkuil is dat ik iedereen geloof. Of erger nog, vertrouw… Ik ben van nature een open boek, en zal niet snel dingen mooier maken dan dat ze zijn. Alleen mijn naïviteit gelooft dat iedereen zo in het leven staat. En daar ben ik achter gekomen dat dat niet geval is. Wat heb ik me vergist in mensen tijdens het hele proces. Puur en alleen omdat ik niet naar mijn onderbuikgevoel luisterde. Doe dit dus niet als ondernemer: luister naar je gut!

Doorjoekelen

Opgeven en stoppen zijn niet hetzelfde. Toen ik het hebben en runnen van een co-workingspace niet meer leuk vond, gaf ik niet op. Ik bleef maar doorjoekelen. Ik ben een voorstander van hard werken voor wat je wilt. Maar als je iets niet meer wilt, is het oké om er mee te stoppen. Je geeft dan niet op (want verdomd nog aan toe, je hebt het tenminste geprobeerd!) maar je maakt de keuze om te stoppen. Geen keuze maken om te stoppen is namelijk ook een keuze. Dus ik schilderde de muren nog eens, zorgde voor nieuwe klanten en kreeg een nieuwe huisstijl dankzij Kim van Stories To Stay. Maar het plezier in het hebben en runnen van een co-workingspace bleef weg. Het was tijd om te stoppen.

Dit moet je wel doen als ondernemer

Ergens in mei 2022 brak ik de boel af en overhandigde ik de sleutel op 1 juni aan de verhuurder. Zo, het was klaar. En tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van gehad. Ik heb meer geleerd in die jaren dan in mijn beide opleidingen bij elkaar. Ik weet nu wat je niet moet doen als ondernemer. Dit ga ik dus wél doen in een volgende onderneming:

  • Luisteren naar mijn onderbuikgevoel zodat ik dicht bij mijzelf blijf
  • Mijn eigen kennis op de juiste gebieden inzetten
  • Ontbrekende kennis op andere gebieden inschakelen
  • Stoppen wanneer het nodig is

Wil je nog meer tips om te ondernemen?

Lees dan het artikel dat ik schreef over snowboarden. Inclusief tranen en wijn!

Terug