Wel of niet je niche vinden als freelancer?

Wel of niet je niche vinden als freelancer

Wel of niet je niche vinden als freelancer?

Afgelopen weken ben ik in de wondere wereld van niches gedoken. Een niche kan je op verschillende manieren definiëren. Niche komt van het Franse woord ‘nis’, dat een kleine ruimte in een groter geheel betekent. Denk aan persona, doelgroep, ideale klant, etc. Er zijn marketing guru’s die beweren dat je niet meetelt als je geen niche hebt en er zijn marketing experts die beweren dat het klinkklare onzin is. Dit is wat ik heb ontdekt tijdens mijn ontdekkingstocht.

Je telt hoe dan ook mee

Laat je niet gek maken door alle marketingmensen die van alles roepen. Natuurlijk geloof je de één meer dan de ander. Maar blijf altijd bij jezelf nagaan: ben ik blij met mijn klanten? En zijn mijn klanten blij met mij? Dan tel je mee voor jezelf en voor je klanten. En dat is het enige dat telt.

Ben je niet blij met je klanten of het werk dat je doet voor je klanten? Kan jij je klanten niet meer tevreden houden? Dan is het wellicht hoogtijd om je blik te verbreden en te kijken wie je niche is of wie je niche kan worden. Dat brengt me direct bij het volgende punt.

Je niche staat niet vast

Ik begon in 2019 als digital marketeer. Ik deed o.a. SEO scans voor ondernemers in uiteenlopende branches. Denk aan webdesignbureaus, online coaches en schoonheidssalons. Ook schreef ik marketingplannen voor dat soort bedrijven. Ik merkte dat ik het leuk vond om samen te werken, maar dat ik het jammer vond dat er uiteindelijk niet werd doorgepakt met het plan. Want het was niet zo dat ik de uitvoering deed, het was de bedoeling dat de zzp’ers dat zelf gingen doen.

Toen ik in 2020 bij Remeha aan de slag mocht, was de opdracht anders dan wat ik eerder deed. Ik begon als content marketeer tijdens een migratieproject. Ik optimaliseerde de content terwijl ik het overzette van het ene CMS naar het andere CMS. Dat deed ik samen met de performance marketeer, het webdesignbureau en collega’s van Research & Development.

Dat vond ik leuk! Heel anders dan wat ik eerst in 2019 deed.

Maar ja, wat is dan de niche in dit verhaal? Samenwerken of migratiewerkzaamheden of contentoptimalisatie?

Sectoren, organisaties of werkzaamheden als niche

In 2021 startte ik als contentspecialist bij Vilans. Vilans beheert meerdere websites waarop content geplaatst moet worden voor verschillende doelgroepen. Content wordt aangeleverd door externen, door de inhoudelijke experts van Vilans en in samenwerking met partners. In 2022 mocht ik mijn handen ook laten wapperen tijdens migratieprojecten en stelde ik nieuwsbrieven op. Sinds begin 2023 ben ik naast huidige werkzaamheden ook verantwoordelijk het social media beheer van 1 project. Het leuke aan dat project vind ik het samenwerken met de andere social media tijgers (jaja, zo heten we bij Vilans) om gezamenlijk de online kanalen te optimaliseren.

En ook hier is weer de rode daad samenwerken, migratiewerkzaamheden en contentoptimalisatie.

Maar is dat dan mijn niche? Ik ben er nog niet over uit.

Mijn conclusie: moet je een niche vinden als freelancer?

Het laat wel zien dat je niche niet per se een doelgroep, sector, organisatie of type werkzaamheden hoeft te zien. Je niche is JOUW KLEINE RUIMTE in een groot geheel waar je in floreert. Dat kan een combinatie van allerlei kenmerken zijn. Of je kiest voor geen niche. Dat kan ook! Want als typische millenial vindt je waarschijnlijk meer dan 1 ding leuk en ben je een voorstander van persoonlijke ontwikkeling. Alsje maar kiest voor iets dat bij jou past.

Handige links

Al scrollend op de hoogte blijven van mijn ontdekkingen als freelancer? Volg me dan op LinkedIn. Leuk als je een connectieverzoek stuurt en me vertelt wat jij doet. Wie weet wat we ooit voor elkaar kunnen betekenen!

Liefs, Allysia.

Terug
No Comments

Post a Comment