Alsof Rico opnieuw overleed

Allysia.nl einde COOS

Alsof Rico opnieuw overleed

Het grootste verdriet dat ik ooit heb meegemaakt, was toen we Rico – onze 9 jaar oude herder – lieten inslapen. Toen we Ninja (de voorganger van Rico) lieten inslapen, was ik boos op papa. Boos dat hij haar niet heeft gered. Want papa maakte de beslissing dat Ninja dood moest. Even ter verduidelijking, ik zat toen in groep 8. Niet wetende dat je zo’n keuze niet zomaar maakt.

Bij Rico was dat anders. Mijn maat had botkanker. Een poot amputeren inclusief medicijnen om hem rustig te houden was geen optie. Want dat de kanker zou uitzaaien was aannemelijk. En Rico rustig houden met medicijnen? Ha, dat zagen wij nou niet gebeuren.

Ik praat er nu makkelijk over, maar Rico is onderhand al 10 jaar dood. En nog steeds mis ik die debiel. Het verdriet dat ik voelde, op de dag van inslapen, is onvoorstelbaar. Heel af en toe kan ik dat in eens weer voelen. De pijn van mijn maat laten inslapen.

De laatste dag van COOS

Net zoals afgelopen vrijdag. Vrijdag 29 april 2022. De laatste dag dat COOS open was. Toen voelde ik de hele dag weer die pijn. Ik was jankerig. Had steeds flashbacks naar mooie momenten met COOS. Twijfelde of ik er wel goed aan deed. Had ik echt alles geprobeerd? Was er niet nog een manier om het in leven te houden?

Maar COOS was geen hond. COOS was geen blije, kwispelende viervoeter die ’s ochtends onder aan de trap stond te wachten voor knuffels, een wandeling en brokken. COOS was een blok aan mijn been geworden omdat ik het simpelweg niet meer leuk vond.

Feeling sad after you made the decision, doesn’t mean that you made a bad decision. It means you are letting go.

Maar dat maakt het niet makkelijk. Net zoals wanneer je de keuze maakt om je hond in te laten slapen, en je weet dat dit de beste keuze is, ben je ook ontzettend verdrietig. Verdrietig omdat je jouw maat gaat missen.

Ja, ik ga COOS missen. Nee, ik heb geen spijt van mijn keuze. Maar dat betekent niet dat ik niet verdrietig ben. Dus ik heb flink een portie (of 3) gejankt tijdens dit nummer.

P.s.: je laat geen hond inslapen omdat je het beestje niet meer leuk vindt. Mocht dat wel zo zijn, dan hoop ik dat jij een spuitje krijgt.

Liefs, Allysia

Terug