Pak de lockdown bij de ballen! Haal het meest uit een periode van “stilstaan”

COOS coworkingspace Deventer Allysia.nl

Pak de lockdown bij de ballen! Haal het meest uit een periode van “stilstaan”

Dat de lockdown ronduit kut is (om even in termen van edele delen te blijven spreken) weten we allemaal. Opnieuw een klap voor de evenementenbranche, horeca-ondernemers en andere ambitieuze medemensen. En wat dacht je van de sportscholen? Maar niet alleen voor de mensen die überhaupt al risico’s nemen door te ondernemen, het is voor iedereen ronduit kut. Gemaakte plannen die niet door kunnen gaan, in eens de kids thuis hebben én het hele land op slot (hallo schermtijd), niet meer met zijn allen buiten wandelen. Nou goed, we weten allemaal waar ik het over heb.

Maar! Duik deze lockdown nou niet weer in je onsie op de bank met een bak chips. Drie keer is scheepsrechts hé, dus deze derde lockdown ga jij er het beste van maken. En dat doe je op de volgende manier.

Focus op jezelf

Maak gebruik van het feit dat er heel wat dingen zijn geannuleerd. Van je schoonheidssalon-afspraken tot aan de wekelijkse stapavonden. Het is tijd om stil te staan bij jezelf. Geen verplichte sociale activiteiten, geen afspraken waar je heen holt op de automatische piloot. Het betekent niet dat je meer moet doen, maar juist minder. Neem daar dan ook lekker de tijd voor want minder contact met anderen betekent meer in contact met jezelf.

lockdown-to-do

Hoe doe je dat?

  • Schrijf van je af. Een simpele zoekopdracht ‘journal prompts’ op Pinterest levert je al veel voorbeelden op. Ga voor een positieve journal prompt, of juist eentje waarbij jezelf ontdekt. The good, the bad and the ugly.
  • Spreek met jezelf een dag zonder technologische numbness af. Geen Netflix, geen Instagram, geen grappige filmpjes van kinderen die omver worden gekogeld. Geef maar toe, daar lach je ook om. Geen telefoon tijdens je maaltijden. Je zal versteld staan hoeveel in je koppie omhoog komt.
  • Neem jezelf op date. Ja, ook in deze lockdown. Ga in je eentje een koffie to go halen, ga in je eentje naar het bos, ga in je eentje naar de bios, kook voor jezelf een maaltijd inclusief kaarsje en een goed glas rode wijn.

You do you.

Plannen maken

Dit klinkt misschien gek. Maar nu je minder te doen hebt, kan je juist plannen maken! Pak een pen en papier en schrijf dat plan waar je al een tijd tegen aan zit te hikken. Het plan om genoeg kapitaal bij elkaar te sparen voor die ene wereldreis. Waarom niet al beginnen zodat je tegen de tijd dat het weer met een gerust hart kan, jij al op Schiphol staat? Of begin met het schrijven van dat ene businessplan. Het betekent niet dat je het plan MOET uitvoeren, zeker niet. Maar het is zo lekker om plannen te smeden, nieuwe ideeën op te doen en mogelijkheden te ontdekken. En veel beter voor je hersenen dan Netflix 😉

  • Wat zou jij nou willen doen als er helemaal geen corona meer is in de wereld? Geen plan is te gek. Begin nu met dromen, zodat je ook al kan beginnen aan je plan.
  • Wat ga je doen na deze lockdown? Een korte termijn plan is ook wel zo prettig. Al is het maar om het plan te maken. De situatie kan nogal uitzichtloos zijn, maar doe jezelf een plezier en blijf zo positief mogelijk.

Wie weet is een plan ook al wel uitvoerbaar. Word jij bijvoorbeeld gek van thuiswerken? Het niet kunnen bezoeken van netwerkevents? Kopjes koffies die je alleen nog maar digitaal naar binnen slurpt? Kijk dan eens bij een co-workingspace (ha, deze zag vast niet aankomen op de website van een co-workingspace eigenaar). Bij de meesten kan je corona-proof een dagje het huis uit én je veilig omringen met gelijkgestemden.

En onthoud, een wijze man (even voor de duidelijkheid, John Mayer zong dit en ja, hij is wijs) who says I can’t get stoned, plan a trip to Japan alone, it doesn’t matter if I even go. Dus plannen maar! Wie weet met wat voor masterplan je komt.

Zelfregie

Heerlijk! Even niets kunnen doen. Ha! Nee, toch niet. Tijd voor zelfregie! Laat je niet door externe factoren leiden (of lijden) maar maak er het beste van. Ruim eindelijk de foto’s op in je iCloud, heb je ook direct een trip down memory lane. Ruim de berging op. Of begin simpel met dat rommellaatje in de keuken. Je omgeving opruimen en opgeruimd houden, werkt verhelderend voor je koppie. Je houdt overzicht in wat je hebt, in wat je nodig hebt (oke, impulsaankopen even daar gelaten), en het geeft je energie om nog meer op te ruimen.

Had je het de vorige lockdown ook niet gezegd? Dat je dat ene ging doen, of dat andere, of zus, of zo? Bedenk nog eens goed wat je zei wat je ging doen en wat je daarvan echt hebt gedaan. Kijk vervolgens opnieuw hoe je nu in deze lockdown staat. Wees realistisch in wat mogelijk is en pas die regie vervolgens echt toe. Ga je nu dan echt opruimen? Goed bezig! Doen wat je zei wat je ging doen, geeft je zelfvertrouwen. Want je kan letterlijk op jezelf vertrouwen dat je doet wat je zei dat je ging doen.

Ik had vorig jaar een abonnement gekocht op Babbel, de app waarmee je een nieuwe taal kunt leren. Tot op heden kom ik niet verder dan ‘yo soy Allysia’. En dat moet dan Spaans zijn 😉

Maar vooral: wees lief. Voor jezelf en voor anderen.

Liefs, Allysia

Terug